... Wat Te Zeggen

Wat te zeggen? Soms weet je het niet. En soms weet je het heel goed, dan heb je wat te zeggen!
In beide gevallen kan het mooi zijn om ervan te delen ; je vraagtekens, je pasklare antwoorden
en alles daar tussenin.

Jan Jaap Wubs doet dat vanuit 'Wat Te Zeggen', een kleinschalig productiebedrijf en uitvalsbasis voor creatieve activiteiten binnen de driehoek van bezinning, verwondering en humor.
... Jan Jaap Wubs

Zingen en muziek maken is van jongs af aan deel van het leven van Jan Jaap. Experimenteren op vaders orgel of keyboard kon altijd. Eigen schrijfsels, sketches of liedjes vonden hun weg op bonte avonden, in sinterklaasgedichten, en bij feesten en partijen.

Zingen gebeurde ook in de kerk. Jan Jaap was lid van zanggroepen en nam deel aan projectkoren. Zo kwam hij aanraking met 'moderne christelijke muziek'. Hij belandde ook regelmatig in het pluche van de theaterstoelen en pikte daar één en ander mee op het gebied van kleinkunst en luisterliedjes. Kerkmuziek en kleinkunst; een combinatie die zijn sporen onmiskenbaar na zou laten in Jan Jaap's verdere schrijfwerk.

Via liedschrijversdagen kwam Jan Jaap in aanraking met vakgenoten (ook wel 'lotgenoten'). Het was een stimulans om serieuzer met het liedschrijven bezig te gaan.

Ondertussen raakte Jan Jaap betrokken bij evangelisatiewerk. Hij werkte mee aan Alpha's en vergelijkbare cursussen en bijbelstudies (tot in Roemenië). Meer dan eens legde hij het cursusboekje opzij om zijn eigen draai aan het thema te geven, en toch bij de kern van het verhaal uit te komen.

Na de enthousiaste reacties op een solo met een zelfgeschreven lied tijdens een koorproject, begon er iets te borrelen...Misschien toch eens helemaal alleen het podium op? Het was alleen nog zaak om te bedenken wat hij daar precies zou gaan vertellen. Zo begon het schrijven aan een eigen voorstelling.

"Ik geef graag iets door van wat me eigen is, over de bijbel, geloof, God. Ik maak ook graag muziek. In een muzikale bijbelstudie als 'Johannes vertelt' komt dat allemaal bij elkaar. Iemand zei ooit dat je met een paar noten al een heel verhaal kunt vertellen. Dus dat wil ik doen. Iets doorgeven in muziek en verhalen."

Geboren en getogen op de Groninger klei, is de oerdegelijke 'no nonsense'-mentaliteit Jan Jaap van nature niet vreemd. Denken voor je iets zegt en niet in tien woorden als het ook in twee kan. Maar als hij eenmaal ergens over heeft nagedacht, en iets heeft ontdekt dat hij wil delen, kun je gerust even achterover gaan zitten. Jan Jaap maakt je graag deelgenoot van zijn nuchtere hersenkronkels, met waar mogelijk een knipoog; humor betekent immers niet dat je 't niet meent.